10 gelukstips aan de Bodensee (2024)

Het gebied rondom de Bodensee in het zuidwesten van Duitsland staat bekend om het relaxte ritme. Er is meer passie, meer zon, meer tijd en minder stress. ‘More is Less’ zeg maar. Dat is het leven aan de Bodensee. Met deze 10 geluktips ervaar je hoe relaxt het hier is. Ga genieten van suppen op de Bodensee, charmante stadjes als Meersburg en Konstanz en culinaire verrassingen op de oevers van het meer. Meer genieten!

Ruim voor de heldere kerkklokken, die hier op het schiereiland Reichenau in de Bodensee iedere morgen om 7 uur de dag inluiden, word ik wakker. Zwijgend lopen we richting het streepje oranje licht aan de horizon. Een zwaan kijkt argwanend tussen zijn veren door naar ons vroege vogels, een enkele visser knikt gedag. Wat onwennig zoekend naar het evenwicht, maar vastbesloten de zon te begroeten, drijf ik op mijn supboard langzaam het meer op.

Als dan de eerste zonnestralen als een waaier boven de donkere boomtoppen uit schijnen en de snel opkomende zon weerspiegelt in het kabbelende water word ik overvallen door een enorme rust. Geen euforisch geluk maar een zalige tevredenheid die, zo leer ik later, symbool staat voor deze zonnige kant van Duitsland.

Zalig zen in de natuur bij de Bodensee

Eén van de redenen dat het hier niet moeilijk is om het wat rustiger aan te doen is de altijd aanwezige natuur. De beboste heuvels met het glinsterende meer als stralend middelpunt lenen zich uitstekend voor kalme sportieve activiteiten waardoor je het ritme van de natuur snel te pakken hebt. Sup yoga (1) is daar een goed voorbeeld van. Het kost even wat moeite om vroeg op te staan maar het serene gevoel van de opkomende zon boven is het meer dan waard. Ook wandelen en fietsen kan je hier eindeloos. Goed onderhouden paden slingeren door bossen en wijngaarden, over heuvels en langs prachtige uitzichtpunten. Steek je neus in de lucht en adem diep in. De natuur nodigt je uit te genieten van het moment en hier aan de Bodensee is het onmogelijk die uitnodiging af te slaan.

Proeven van passie en puur of pure passie?

Bijkomend voordeel van je neus in de lucht is dat je vanzelf aankomt bij de vele culinaire hotspots, chique restaurants en eenvoudige herbergen. Allemaal anders maar met één belangrijke overeenkomst: een voorliefde voor pure lokale producten. Pink een traantje weg (van geluk wel te verstaan) bij de allerlekkerste uiensoep die je ooit gegeten hebt bij Restaurant Grüner Baum (2). Gemaakt van de beroemde ‘Höri bülle’, een unieke soort rode ui die je alleen in dit gebied kunt vinden. Laat je (appel)wangen blozen door al het lekkers en de enthousiaste verhalen bij Fruitboerderij Steffelin (3). Naast de gasten van de B&B zijn ook passanten hier meer dan welkom voor een ontbijt, een taartje naar eeuwenoud recept of een zelf gebrouwen Schnapps. Het hart van deze familie klopt voor appels en gastvrijheid! Op Reichenau is Café am Kloster (4) een hele fijne plek. Steek een kaarsje aan in het naastgelegen klooster en strijk daarna neer in de idyllische tuin voor een hausgemachte limo of neem een picknickmand vol lekkers mee tijdens je ontdekkingstocht over dit schiereiland wat op de UNESCO erfgoedlijst staat. De passie van de lokale ondernemers is aanstekelijk en maakt dat je niets anders kunt dan alles te proeven met aandacht.

Stop de tijd in Meersburg en Konstanz

Het heden gaat aan de Bodensee hand in hand met het verleden. Rijke historie is goed vertegenwoordigd. Wil je alles weten over de drie prachtige kerken vol verhalen op Reichenau vraag dan bij Reichenau Tourismus naar Günter Andres. Hij kan je er alles over vertellen. Kom je onder de poort door van de historische plaats Meersburg (5 )dan ben je zeker weten gelijk verliefd. Ik kan het je dus niet kwalijk nemen dat je ook dit oude centrum vol kleurrijke vakwerkhuizen beter wilt leren kennen. En wat je zeker niet mag overslaan, is de stad Konstanz (6). De Engelsen noemen zelfs het meer naar deze stad; ‘Lake of Constance’. Flanerend over de boulevard zie je jonge stelletjes en oudere paren over het water staren. Stop de tijd! Hier wil je blijven en samen herinneringen ophalen, mijmeren over de toekomst en langzaam terugkeren naar het heden en de levendigheid op de boulevard. Het drukke terras van restaurant Konzilgaststätten (7) is de ideale plaats om het bonte gezelschap in deze diverse stad eens goed te bekijken. De oude stad heeft weinig grote ketens maar juist kleine boetiekjes. Haal een ijsje bij Eiskafé Zandanel (8) en slenter door de oude straten. Is er een plekje vrij bij Donato’s (9) bedenk je dan geen moment! Je bent waarschijnlijk de enige toerist die daar ooit een Aperol Spritz gedronken heeft want deze plek bewaren de locals voor zichzelf. Voorbij de kathedraal lijkt het in eerste instantie alsof je de stad uit loopt. Maar laat je niet misleiden. Dit is de wijk ‘Nieburg’ waar je in de namiddag of avond bij een van de vele verstopte wijnbarretjes en bierstubes een afzakkertje kunt drinken. Maar niet voordat je bij de charmante boekwinkel Homburger & Hepp (10) een paar ansichtkaarten gekocht hebt om het thuisfront (op de ouderwetse manier) te laten weten hoe relaxed het zonnige zuiden van Duitsland is en hoe gelukkig je hier bent!

Meer weten over het relaxte zuiden van Duitsland?

Overnachten:

  • Bio-Hotel Mohren: De sfeer in dit hotel past helemaal bij het rustige gevoel wat je hebt na een dag aan de Bodensee. Het hotel aan het meer heeft een prachtig terras met zicht op de bergen en het meer. Voor als je nog wat meer wilt: een bezoekje aan de heerlijke spa maakt het geluksgevoel helemaal af.
  • Obsthof Steffelin: Slapen in het wijnvat en ontbijten in de boomgaard. Wie wil dat nou niet…

Wil je graag meer lezen over de regio?

over het relaxte zuiden vind je hier

10 gelukstips aan de Bodensee (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5846

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.