Vaak moe & lusteloos - Oorzaken & oplossingen vermoeidheidsklachten (2024)

Je hoort en leest steeds vaker over mensen die vaak moe of zelfs continu lusteloos zijn en leiden aan ernstige vermoeidheidsklachten. Ze slapen normaal of zelfs relatief lang, ze eten naar eigen zeggen goed en ze bewegen regelmatig, maar toch zijn ze – zonder zich aanmerkelijk in te spannen – snel moe en futloos. Men spreekt in dit geval ook wel van chronische vermoeidheid.

Het kan je leven drastisch verzieken wanneer je nergens energie voor op kunt brengen door vermoeidheidsklachten. Daarom heeft Gezondr de belangrijkste oorzaken op een rij gezet voor vaak moe zijn, vermoeidheid, futloosheid of lusteloosheid… Die geen voor de hand liggende oorzaak heeft en niet 1-2-3 wordt herkend…

Wat is moeheid / vermoeidheid?

Onder de term ‘moeheid’ of ‘vermoeidheid’ verstaan we zowel ‘vaak moe zijn’ als ‘snel moe worden’. Moeheid heeft een tamelijk subjectief en aspecifiek karakter; moe zijn is namelijk een waarneming die verband houdt met de gedachten en gevoelens van een persoon. Een diagnose stellen aan de hand van vermoeidheidsklachten is daarom vaak erg lastig. Psychologische en sociale factoren worden niet altijd goed geïnterpreteerd en de oorzaak van vaak moe zijn kan niet altijd worden aangetoond of uitgesloten. Vermoeidheidsklachten gaan vaak samen met:

  • Problemen met geheugen
  • Klachten m.b.t. concentratie
  • Slechte slaapkwaliteit (slaap waar je niet van uitrust)
  • Pijn in spieren & gewrichten
  • Wolk in het hoofd (drukkende dufheid)
  • Malaise (slapte & zwakte)
  • Hoofdpijn (spanningshoofdpijn e.a.)
  • Depressie, depressiviteit & burn-out

1. Chronische vermoeidheid door CVS / ME

Wanneer er geen eenduidige oorzaak voor ernstige en aanhoudende vermoeidheidsklachten kan worden geconstateerd, wordt vaak de diagnose Myalgische Encefalomyelitis (ME) of Chronish Vermoeidheids Syndroom (CVS) gesteld. Als patiënt zijnde kun je echter vrij weinig met de constatering CVS of ME. Hoewel er door medici steeds vaker over werkzame therapieën wordt gesproken, helpen deze lang niet voor alle ME-patiënten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel CVS / ME-patiënten er –vaak na jaren van onderzoek– alsnog achter komen dat er al die tijd een duidelijke oorzaak c.q. verklaring was voor hun chronische vermoeidheid. De belangrijkste oorzaken van vermoeidheidsklachten die moeilijk zijn om vast te stellen of simpelweg vaak over het hoofd worden gezien vind je hieronder…

2. Vaak moe en lusteloos vanwege schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaantje in de hals dat hormonen produceert. Schildklierhormonen zijn belangrijk voor o.a. de stofwisseling, het hart, het maag- en darmstelsel, de ademhaling en het zenuwstelsel. Een gezonde schildklier houdt de hoeveelheid schildklierhormoon netjes binnen de perken.

Een te snel werkende schildklier en met name een te langzaam werkende schildklier kan de hormoonhuishouding hevig verstoren en voor ernstige aanhoudende vermoeidheidsklachten zorgen. Soms komt men er pas na jaren achter dat vaak moe en lusteloos zijn door een schildklierstoornis wordt veroorzaakt. Al met al is continue vermoeidheid en lusteloosheid een bekend symptoom van een schildklierafwijking.

3. Vermoeidheidsklachten & lymfeklieren

Het lymfestelsel is een netwerk van lymfeklieren die onderling in verbinding staan via lymfevaten. Het lymfestelsel loopt door ons hele lichaam en is qua vorm enigszins vergelijkbaar met het bloedvatenstelsel. Het lymfestelsel beschermt ons onder meer tegen virale, bacteriële en schimmelinfecties. Daarnaast voert het afvalstoffen af.

Een lymfeblokkade, overbelasting of vervuiling van het lymfestelsel of lymfeklierkanker kan ervoor zorgen dat het lymfestelsel niet naar behoren functioneert. Een dergelijke lymfe-afwijking kan tot ernstige en aanhoudende vermoeidheidsklachten leiden. Vermoeidheid door lymfeproblemen wordt lang niet altijd ontdekt en erkend.

4. Moe & lusteloos door tekort aan essentiële voedingsstof

Het is erg voor de hand liggend… Vaak is een gebrek aan essentiële voedingsstoffen de oorzaak van aanhoudende vermoeidheidsklachten. Sommige mensen eten erg gezond, maar hebben desalniettemin een tekort aan een of meerdere essentiële voedingsstoffen. Een gebrek aan onder meer de volgende vitamines, mineralen, spoorelementen, co-enzymen en vetzuren kan vermoeidheidsklachten veroorzaken:

  • IJzertekort & ‘bloedarmoede
  • Vitamine D (echt heel vaak!)
  • Vitamine C (vooral als je eenzijdig eet)
  • B-vitamines (o.a. B2, B6 & B12)
  • Calcium, jodium & zink
  • Magnesium, koper & fosfor
  • Omega 3-vetzuren
  • Co-enzym Q10

Je kunt jezelf bij het huisartsenlaboratorium laten testen op een gebrek aan essentiële voedingsstoffen als je vaak moe bent. Een aangepast dieet en voedingssupplementen (met name in sprayvorm) kunnen dan uitkomst bieden.

5. Vermoeidheidsklachten door allergieën

Veel mensen die te kampen hebben met vermoeidheid, futloosheid en lusteloosheid blijken last te hebben van allergieën of intoleranties. Sommige mensen bij wie in eerste instantie CVS / ME wordt geconstateerd blijken na uitvoerig onderzoek door een allergoloog last te hebben van soms wel 50 allergieën… Uiteenlopend van voedselallergieën tot huisdierenallergieën en hooikoortsklachten.

Allergieën zijn gelukkig te onderdrukken met medicijnen (antihistaminica e.a.). Bovendien kun je de stoffen waarvoor je allergisch bent (allergenen) zo veel mogelijk uit de weg gaan. Op die manier zijn al veel onverklaarbare vermoeidheidsklachten verholpen of verbeterd. Als je vaak moe en lusteloos bent, laat je dan eens grondig testen op allergieën, met name op voedselallergie, allergie voor huisstofmijt en pollenallergie (hooikoorts)!

6. Vaak moe en lusteloos door slechte slaapkwaliteit

Veel mensen die worden geteisterd door ernstige vermoeidheidsklachten gaan vroeg naar bed en slapen tot laat uit. Een logische beweegreden, want wie constant moe is, wil niets liever dan slapen. Veruit de meeste mensen die leiden aan chronische vermoeidheid hebben hier echter geen baat bij en worden door lang slapen zelfs nog intenser en vaker moe.

Het is dan ook niet het aantal uren slaap, maar veeleer de slaapkwaliteit die een rol speelt bij chronische vermoeidheid. Er zijn verschillende slaapcentra in Nederland die vermoeidheidsklachten kunnen onderzoeken en je slaapkwaliteit kunnen meten. Neem een kijkje op NSWO.nl (de website van de Nederlandse vereniging voor Slaap- & Waak Onderzoek). Een regelmatig slaapritme –met vaste tijden voor het slapengaan en weer opstaan– is in ieder geval erg belangrijk om vaak moe zijn tegen te gaan.

7. Moe + lusteloos vanwege de Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die met name voorkomt onder jongeren. Je loopt Pfeiffer vrij gemakkelijk op, maar niet zomaar weer kwijt. Een van de belangrijkste symptomen van Pfeiffer is extreme vermoeidheid. Je kunt een zelftester kopen bij de drogist om te checken of je lijdt aan de Ziekte van Pfeiffer.

Conclusie

Bovenstaande punten zijn logischerwijs niet de enige mogelijke oorzaken van onverklaarbare en aanhoudende vermoeidheidsklachten. Overige bekende veroorzakers van chronische vermoeidheid en lusteloosheid zijn onder meer:

  • Slaapstoornissen
  • Afwijkingen in de hormoonhuishouding
  • Traag werkende schildklier (hypothyreoïdie)
  • Overgang & menopauze
  • (Chronische) interne infecties
  • Stelselmatig gebrek aan regelmaat & rustmomenten
  • Epilepsie & aanverwante neurologische aandoeningen
  • Verborgen oftewel ‘latente’ hyperventilatie
  • Slaapapneu Syndroom (SAS)
  • Q-koorts

Als je zonder aanwijsbare reden vaak moe en lusteloos bent, dan kun je je arts uit voorzorg eventueel op de bovengenoemde punten wijzen. Veel mensen reageren op hun vermoeidheidsklachten door zo min mogelijk te ondernemen, maar dit werkt in veel gevallen juist averechts.

Het omgekeerde –doen alsof er niets aan de hand is en gewoon doorgaan– is minstens zo funest. In beide gevallen raakt het lichaam nog erger ontregeld dan het al is. Probeer bij voorkeur te allen tijde dingen te blijven ondernemen zonder jezelf uit te putten.

Heb jij vragen of opmerkingen over vermoeidheid & lusteloosheid? Of ben je zelf vaak moe, lusteloos en futloos? Laat dan hieronder jouw reactie of verhaal achter!

Vaak moe & lusteloos - Oorzaken & oplossingen vermoeidheidsklachten (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6373

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.